logo
Fysiotherapie Ruitersbos

076-5215141

Wat doet een bekkenbodemtherapeut?

Een bekkenbodemtherapeut behandelt voornamelijk patiënten met incontinentieklachten.

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie. Incontinentie begint vaak met een `klein ongemak`: U verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als U lacht, bukt, iets optilt, tijdens het hoesten, bij onverwachte bewegingen of terwijl U aan het sporten bent. Door ongewild urineverlies kunt U zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat U wat minder vaak de deur uit of stopt U met sporten. Wij raden u aan om uw urineverlies met uw huisarts of fysiotherapeut te bespreken.

 

Samen met de fysiotherapeut kunt op zoek gaan naar een juiste behandeling.

Wij adviseren u over ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag. Ook leert u uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook leren wij u een plotselinge verhoogde buikdruk op te vangen. Oefentherapie voor de bekkenbodemspieren in combinatie met voorlichting en advies vormt dan ook de basis van onze behandeling.

 

Naast incontinentie behandelen wij ook patiënten met bekkeninstabiliteit ofwel lage ruginstabiliteit.
Ook bij deze patiënten gaan we aan de slag met oefentherapie om de balans weer te hervinden tussen rompspieren en bekkenbodemspieren.

 

Bij Fysiotherapie Ruitersbos behandelt Leny van Gorkom de bekkenbodemklachen.