logo
Fysiotherapie Ruitersbos

076-5215141

Wat doet een kaakfysiotherapeut?

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren.
De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht ( vóór het oor), knappend of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

 

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren.

Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht.

Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn ( waardoor er krakende of knappende geluiden kunnen ontstaan) die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening.

Kaakproblemen zijn meestal goed te behandelen. De kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van een aantal vragen en een onderzoek uw klachten. Vervolgens bespreekt de kaakfysiotherapeut de behandeling die u te wachten staat of verwijst u door naar een tandarts.

 

Bij Fysiotherapie Ruitersbos behandelt Leny van Gorkom de kaakproblematiek